Saturday, 15 December 2007

HERTZOGGIES!

Some time ago I was challenge to do a pastry from South Africa called "Hertzoggies", here is the result...


Ingredients:
  • 400ml flour
  • 5ml baking powder
  • 0.5ml salt
  • 150ml butter
  • 150ml sugar + 30ml sugar
  • 2 eggs + 2 eggs
  • 250ml coconut
  • apricot jam (a 250ml jar)


















































  1. Pre-heat the oven to 180°C (350°F) - thermostat 5
  2. Sieve together flour, baking powder and salt
  3. Cream the butter and add sugar. Mix until light and creamy
  4. Add 2 eggs to the butter mixture and mix well
  5. Add little by little the flour mixture to the butter cream. Mix well with hands until you have a slippery dough (like a bread dough)
  6. Butter a cooking pan (about 22cm X 30cm)
  7. Spread dough until you have a rectangle
  8. Put dough on buttered cooking pan
  9. Spread a thick layer of jam on the dough (all the jar)
  10. Mix the sugar with the coconut
  11. Mix the remaining 2 eggs slightly and add it to the coconut/sugar mix
  12. Spread the mixture coconut mixture on top of the apricot jam/dough
  13. Bake in oven for 20 minutes
  14. Remove from oven and allow to cool
  15. Cut into squares (about 3cm X 3cm)

Verdict from South Africa: "Delicious, challenge succeeded"!

13 comments:

  1. Volta e meia chego aqui e fico com água na boca!!

    :D

    ReplyDelete
  2. Percebeste logo qual é o meu "plano-por-detrás-das-belas-receitas"!!!

    ;-) :D

    ReplyDelete
  3. Ainda bem que eu jantei bem :)

    ReplyDelete
  4. Eu tb adoro comer (doces) Beijos

    ReplyDelete
  5. Adoro fazer doces...mas "cozinhar" é outra história...é por isso que deixo isso a quem sabe e concentro as minhas energias nos doces! Juntar o agradável ao prazer!!!!
    :-P
    :D :D :D

    ReplyDelete
  6. E pronto, lá engordei eu 2 kilos só de ler este post!:)...

    Tem TÃO bom aspecto:)

    Jinhos:)

    ReplyDelete
  7. Hydra,
    LOL...foi exactamente o que me disse o meu colega da Africa do Sul quando lhe dei todo um tupperware cheio de Hertzoggies. Ele que me tinha desafiado a fazer esta receita disse-me "pronto, lá vou eu engordar 2 kilos"! Afinal, a culpa é dele, não me desafiasse a fazer esta receita tradicional do seu país!
    :D :D :D :D

    ReplyDelete
  8. Imagino...dava tudo por um agora....
    Acabei de jantar...mas ficou a faltar algo doce:)
    :D

    ReplyDelete
  9. ó pá, gostava de ter paciência para cozinhar coisas destas que me deixam com água na boca! mas fica a receita e um dia quem sabe.

    ReplyDelete
  10. Tem um aspecto delicioso... Hei-de tentar fazer esta receita :) Adoro bolos!*

    ReplyDelete
  11. Paulo,
    É mesmo de ficar com água na boca, de comer e chorar por mais!
    :D

    ReplyDelete
  12. Allengirll,
    O aspecto é pouco quando se tem o prazer de meter um "Hertzoggy" na boca...é delicioso e fofo...bem se te der vontade de experimentar não te vais arrepender...garantido!

    ReplyDelete
  13. com este comentário, Ângela, deste-em a fome :)

    ReplyDelete